Afgelopen 4 november was het weer tijd voor een leuke infodag bij USN. Voordat we aan de gezellige borrel begonnen hebben we een tweetal interessante presentaties gehad.

Elke trein is een datacenter

Zo trapte John af met een presentatie over zijn opdracht bij NS en de lessons learned. John en zijn team zijn verantwoordelijk voor de IT op en in de treinen. Eigenlijk kan iedere trein gezien worden als een klein Datacenter. Zo heeft iedere trein een eigen rack met servers en zijn er 3 mobiele internet modules op iedere trein voor internet 4G verbinding (met drie main-providers om zo meer zekerheid te hebben over volledige landelijke dekking). Met circa 900 treinen bestaat de omgeving dus ook uit 900 kleine DC’s met internet verbindingen op basis van 3 verschillende providers, waarbij het koppelen en ontkoppelen van treinstellen ook als voorwaarde heeft dat alles nog ‘in sync’ blijft.


Tot recent was het beheer van de trein-IT uitbesteed, maar NS is meer en meer stappen aan het maken om dit in eigen beheer te krijgen en te verbeteren. Zo is de monitoring sinds kort volledig via IP verkeer ingericht (voorheen handmatig) en is NS bezig om tot geautomatiseerde configuraties op treinen te komen. Volgende stap is het automatisch controleren en corrigeren van deze configuraties. Er is nog voldoende te doen en John is voornamelijk bezig om te scripten en het programmeren van deze automation.

De toekomst visie van NS is om verder te ontwikkelen richting zelfstandig rijdende treinen. De verwachting is dat de techniek daar over vijf jaar klaar voor is. Er is echter nog geen datum afgegeven voor het daadwerkelijke implementeren daarvan.

Xiangqi

De tweede presentatie werd door Akei gegeven over zijn hobby, Chinese Chess (Xiangqi). Daarvoor reist hij regelmatig de wereld rond om aan EK en WK’s deel te nemen. Afgelopen september is hij naar het EK in Ierland geweest en heeft daar een prima resultaat behaald. Akei heeft ons meegenomen in het ontstaan van het Xiangqi, de cultuur erachter en de grondbeginselen van het spel Dat deed hij aan de hand van zijn grote spelbord en de reis edities die uitgedeeld zijn aan de deelnemers van de infodag. Het herkennen van alle stukken bleek nog een hele uitdaging voor alle deelnemers. Maar door de duidelijke uitleg van Akei lukte het eenieder. Hierbij een aantal links naar websites met aanvullende informatie.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Comments

Geen reacties om te tonen.