Hoe lang dromen we nog over Androids?

Het boek “Do Androids Dream of Electric Sheep?” (Philip K. Dick) is in 1968 gepubliceerd, en beschrijft een donkere wereld waarin de grens tussen mens en AI vervaagt. Het  beschreven, dystopisch jaar 2021 zijn we gepasseerd zonder androids en vliegende autos, maar we leven nu wel in een wereld waarin AI ons leven al makkelijker maakt. Van spamfilters tot beveiligingssystemen, het moderne bedrijfsleven kan inmiddels niet zonder AI.

AI wordt steeds makkelijker te programmeren en hobby-programmeurs maken daar al goed gebruik van. De tools om een AI in elkaar te zetten en te trainen zijn makkelijk aan te vinden en met wat programmeerkennis kan je kan ze vrij makkelijk in elkaar zetten. TensorFlow, PyTorch, en Keras zijn frameworks die allemaal makkelijk te gebruiken zijn met Python scripts, maar PyTorch ondersteunt ook C++ en TensorFlow nog veel meer talen. Met zoveel mogelijkheden, lijken er geen grenzen te zijn met wat je ermee zou kunnen bereiken.

De Hackathon groep “DADABOTS” is al sinds 2012 bezig met het bouwen van bots om muziek te maken. Ze hebben covers van honderden songs kunnen genereren in de stijlen van andere artiesten en ze zijn inmiddels bezig met het hosten van oneindig gegenereerd muziek in meerdere stijlen en genres.

Een nieuwe groep programmeurs en producers zijn samengekomen om “Harmonai” te vormen zodat ze AI kunnen gebruiken als steun om nieuwe geluiden en effecten te genereren of te verbeteren en huidige werkprocessen bij het produceren van muziek te versnellen.

Daarnaast wordt AI inmiddels al langer gebruikt om afbeeldingen te herkennen (met veel dank aan het werk van Captcha) maar sinds een paar jaar is het ook mogelijk dat iedere consument zomaar afbeeldingen kan bewerken of genereren met AI. Google was er al lange tijd mee bezig en Nvidia ging ook snel aan de slag om hun graphische kaarten op de proef te stellen. Inmiddels zijn er vele groepen aan de slag gegaan om AI te programmeren waarvan de meest bekende zijn:  StableDiffusion, Craiyon, Midjourney en DALL-E (OpenAI). Deze AI hebben allemaal een makkelijke interface waarbij je alleen enkele zoektermen hoeft in te voeren om verbazingwekkend accurate en gedetailleerde beelden terug te krijgen. Iemand heeft zelfs laatst een kunstprijs gewonnen met een AI-gegenereerde werkstuk.

AI wordt daarnaast op verschillende andere gebieden ingezet, zoals programmeren met Copilot van GitHub, code omzetten van de ene taal naar een andere, en het schrijven van verslagen. Mensen kunnen zelfs lange gesprekken aangaan met AI.

Hoewel we nog geen androids en vliegende autos hebben, komen er wel steeds vaker vragen over wat wel en niet veilig is, en of er nieuwe regels moeten komen voor AI en het toepassen ervan.

Kunnen we de nieuwe AI technologie vertrouwen, of wordt het uiteindelijk “more human than human”?

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recent Comments

Geen reacties om te tonen.