Van museumstuk naar VM: een migratieverhaal
Onlangs klopte een klant bij ons aan met een klassiek geval “dit draait al jááren zo en niemand durft eraan te komen”. Er draaide een oude applicatie die al een behoorlijke tijd niet was geüpdatet en dus een aantal belangrijke releases achter liep.
Na wat onderzoek, zagen we al snel: dit is te fixen. Tijd om de digitale mouwen op te stropen. We startte met een plan van aanpak
De eerste stap: virtualiseren
De app draaide op een stuk gedateerde hardware. Gelukkig had de klant recent een virtualisatieplatform in gebruik genomen (goeie move), dus we adviseerden om de applicatie in een frisse VM te draaien.
Klaarstomen voor de migratie
We installeerden de meest recente versie van de applicatie op de nieuwe VM en richtten de omgeving zo in dat een soepele overgang mogelijk was.
Toen begon het echte werk: uitpluizen hoe we de oude data netjes mee konden nemen naar de nieuwe versie.
We doken in de documentatie van de leverancier – een uitgebreide handleiding waarin al snel duidelijk werd dat de database-structuur door de jaren heen flink was gewijzigd. Een directe migratie zonder voorbereiding zou een aanzienlijk risico vormen op datacorruptie en een mislukte overgang. Dat wilden we uiteraard voorkomen.
Ansible to the rescue
We schroefden een paar slimme Ansible playbooks in elkaar om de data gecontroleerd over te zetten naar de nieuwe database. En jawel: de applicatie kwam op de nieuwe plek keurig tot leven, compleet met alle klantdata. Alleen nog even wat settings finetunen – en klaar.
Avondmigratie zonder down-time
Op verzoek van de klant hebben we de hele operatie in de avonduren uitgevoerd. Resultaat: nul downtime, nul slapeloze eindgebruikers en een applicatie die weer jaren mee kan.
Heb jij ook verouderde applicaties waar het stof eens goed van afgeblazen moet worden? USN schiet je graag te hulp. Neem gerust contact met ons op om samen jouw situatie te verkennen.